Krediye Başvuranların En Sık Sorduğu 8 Soru
Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com, kullanıcılarından en fazla gelen soruları derleyerek cevaplarını paylaştı.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
16 Mart 2017 15:42
21492 kere okundu.
Krediye Başvuranların En Sık Sorduğu 8 Soru
Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com, kullanıcılarından en fazla gelen soruları derleyerek cevaplarını paylaştı.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
16 Mart 2017 15:42
21492 kere okundu.

Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com, kullanıcılarından en fazla gelen soruları derleyerek cevaplarını paylaştı.

1-Bana İhtiyaç Kredisi Çıkar mı?

Kredi başvurunuzun onaylanması temel olarak üç konuya bağlıdır. Bunlar:

  • Kredi notunuzun yeterli seviyede olması,
  • SGK kaydınızınaktif olması,
  • Belgelenebilir gelirinizin mevcut ve yeni kredi borç durumunuzu karşılayabilmesidir.

Bunların dışında kredi başvurusu yaptığınız banka ile daha önceki çalışmalarınız da değerlendirme aşamasında etkili olur.

2-Ne Kadar Kredi Kullanabilirim?

Ne kadar kredi kullanabileceğiniz kredi notunuza da bağlı olarak temelde geliriniz ile alakalı bir durumdur. Yani bankaya beyan edip belgelendirebildiğiniz gelir ne kadar yüksekse kredi kullanma ihtimaliniz ile çekebileceğiz kredi tutarı da o oranla artar.

Ayrıca gerekmesi durumunda evinizi teminat olarak gösterebilmeniz veya kefil bulabilmeniz dekredinizin onaylanma ihtimalini ve kullanabileceğiniz kredi tutarını artırabilir.

3-En Uygun Krediyi Nasıl Bulurum?

En uygun krediyi veren banka, faiz oranı değişiklikleri ve yeni kampanya düzenlemelerinden dolayı sürekli değişkenlik gösterir. Bu yüzden en uygun bankayı bulmak için bankaların güncel tekliflerini karşılaştırmanız gerekir.

Öte yandan bu süreçte bankaları faiz oranları üzerinden değil, faiz oranına kredi için katlanılan tüm masrafların dâhil edildiği “maliyet oranı” üzerinden kıyaslamak da dikkat edilmesi gereken bir detaydır.

4-Kredi Kullanmak İçin Kredi Notum Kaç Olmalı?

Kredi notu 1 ile 1.900 arasından finansal geçmişinizin puanlanması şeklinde oluşturulur. Bankaların tahsis değerlendirmesine ve gelirinize göre değişkenlik göstermekle birlikte, 1.100 ile 1.500 puan arası genel olarak bankaların kendi inisiyatifinde bir değerlendirme olurken, 1.100 puanın altında yer alan kredi notları, neredeyse tüm bankalar tarafından “riskli” olarak değerlendirilir.

5-En Fazla Kaç Ay Vade ile Kredi Başvurusu Yapabilirim?

İhtiyaç kredisi ile taşıt kredisini 48 ay vadeye kadar kullanabilirsiniz. Konut kredisini ise 360 ay vadeye kadar kullanma imkânınız mevcut. Öte yandan konut kredilerinde mevcut faiz oranlarından dolayı 180 ayın üzerindeki kredi vadelerinde toplam kredi maliyeti dezavantajlı olacaktır ve taksitteki düşüş bu artışa değmeyecektir.

6-Kredi Aylık Taksit Tutarı Nasıl Belirlenir?

Kredi notunuza ve belgeli gelirinize bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte, “ödenebilir en yüksek aylık taksit tutarı” çoğunlukla belgeleyebildiğiniz aylık gelirin yarısı olarak kabul edilir. Örneğin, belgeleyebildiğiniz aylık gelir 4 bin TL ise banka tarafından en fazla 2.000 TL aylık kredi taksiti ödeyebilir şeklinde bir hesaplama yapılabilir.

7-Kredi İşlemlerinde Ne Kadar Dosya Masrafı Alınır?

Kredi işlemlerinde banka kullanacağınız kredinin binde 5’ini geçmeyecek şekilde dosya masrafı talep edebilir. Örneğin, kullanıcıların Hesapkurdu.com kredi hesaplama sayfasında sorguladıkları ihtiyaç kredisi tutar ortalaması 20 bin TL, bu tutardaki kredi için alınabilecek dosya masrafı ise 100 TL’dir. Ancak farklı kurumlara ödenen ekspertiz, ipotek ve sigorta masrafları dosya masrafından hariç tutulur.

8-Kredinin Erken Ödenmesi Durumunda İndirim Oluyor mu?

Kredinin erken ödenmesi durumunda erken ödeme indirimi mevcut değil. Sadece kredinin zamanından önce ödenmesinden dolayı, ödenecek olan faizin oluşmaması sebebi ile toplam kredi maliyetinde bir kazanç söz konusudur.

Sadece konut kredileri için erken ödenen tutar üzerinden kredinin kalan vadesine göre %1 ile %2 arasında değişen bir “erken ödeme cezası” da oluşacaktır.

Alıntı  : http://www.milliyetemlak.com/dergi/krediye-basvuranlarin-en-sik-sordugu-8-soru/


#