Kira Kontratý Bittikten Sonra Kiracý Ne Kadar Süre Oturabilir?
Gayrimenkullerin kiralanmasý sýrasýnda kiracýyla mal sahibi arasýnda kira kontratý yapýlýr. Kontratta kiranýn süresi, bedeli, artýþ oraný, ödemelerin yapýlacaðý tarih ve kiracýnýn kullanýmýna býrakýlan demirbaþlar belirtilir....
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
08 Haziran 2017 11:31
18806 kere okundu.
Kira Kontratý Bittikten Sonra Kiracý Ne Kadar Süre Oturabilir?
Gayrimenkullerin kiralanmasý sýrasýnda kiracýyla mal sahibi arasýnda kira kontratý yapýlýr. Kontratta kiranýn süresi, bedeli, artýþ oraný, ödemelerin yapýlacaðý tarih ve kiracýnýn kullanýmýna býrakýlan demirbaþlar belirtilir....
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
08 Haziran 2017 11:31
18806 kere okundu.

Gayrimenkullerin kiralanmasý sýrasýnda kiracýyla mal sahibi arasýnda kira kontratý yapýlýr. Kontratta kiranýn süresi, bedeli, artýþ oraný, ödemelerin yapýlacaðý tarih ve kiracýnýn kullanýmýna býrakýlan demirbaþlar belirtilir. Genellikle yýllýk olarak imzalanan kontrat, taraflar arasýnda herhangi bir tahliye kararý alýnmazsa uygulanmaya devam eder. Kontrat yenilenmez veya gayrimenkul sahibi taþýnmazýn tahliyesini talep ederse belirlenen süre içinde kiracýnýn mülkü boþaltmasý gerekir.

Kira Kontratýnýn Süresi Bittikten Sonra Ne Olur?

kiracý haklarý

Kira kontratý, gayrimenkul sahibinin, taþýnmazýnýn kullaným hakkýný kiracýya býraktýðýný, kiracýnýn ise bu kullaným hakký karþýlýðýnda bir bedel ödemeyi kabul ettiðini gösteren belgedir. Kontratlar genellikle belirli bir süreliðine yapýlýr. Süre sona erdiðinde taraflar karþýlýklý anlaþmaya vararak yeni bir kontrat yapabilir veya taraflardan herhangi birinin kararýyla taþýnmaz boþaltýlabilir. Fakat içeriðinde gayrimenkulün teslimine dair bir tarihi belirtilmeyen kontratlarýn süresi dolduðunda; herhangi bir yenileme yapýlmazsa, kontrattaki þartlar uygulanmaya devam eder. Bu durumda kontrat, belirsiz süreli sözleþmeye dönüþür. Kiracý, sözleþmenin feshedilmesine veya yenilenmesine kadar mevcut kontrattaki þartlar altýnda gayrimenkulü kullanmayý sürdürebilir.

Kira kontratýnda gayrimenkulün teslim süresi belirtilmiþ ve süre sonunda kira iliþkisinin devamýna yönelik yeni bir sözleþme yapýlmamýþsa kiracýnýn bu süre sonunda gayrimenkulü boþaltmasý gerekir. Kiracýnýn bu hükme uymamasý durumunda gayrimenkul sahibi, icraya baþvurarak veya dava açarak kira kontratýný sonlandýrabilir.

Kira Kontratý Hangi Durumlarda Feshedilir?

kiracý sözleþmesi

Gayrimenkullerin kiralanmasý ile ilgili þartlar, 2 Þubat 2011 yýlýnda yürürlüðe giren yeni Borçlar Kanunu kapsamýnda incelenmektedir. Bu kanuna göre kiracýnýn kira bedelini ödememesi durumunda gayrimenkul sahibi yazýlý olarak kiracýya bir son ödeme süresi bildirmelidir. Kiracýya verilen süre, konut ve iþ yerleri için en az otuz gün olmalýdýr. Kiracý, yazýlý bildirimi aldýðý halde bu süre içinde kira borcunu ödemezse kira sözleþmesi feshedilir ve gayrimenkulün tahliyesi istenir.

Kira sözleþmesi, taraflardan herhangi birinin kira iliþkisinden zarar görmesi durumunda yasal fesih bildirim süresine uyularak feshedilebilir. Kiracýlar, kiraladýklarý gayrimenkulü sözleþmeye uygun þekilde kullanmak ve komþularýna saygý göstermekle yükümlüdür. Kiracý, kira kontratýnda aksi bir hüküm belirtilmediði sürece gayrimenkulün bir kýsmýný veya tamamýný bir baþkasýna kiralayamaz, kullaným hakkýný bir baþkasýna devredemez. Kiracýnýn bu durumlara aykýrý hareketinde gayrimenkul sahibinin kira kontratýný feshetme hakký vardýr. Yazýlý fesih bildiriminin ardýndan belirlenen süre içinde evin tahliyesi istenebilir.

Kiracýnýn hayatýný kaybetmesi durumunda kiracýnýn mirasçýlarý yasal fesih bildirim süresine uygun olarak sözleþmenin feshini isteyebilir. Bununla birlikte ölen kiracýnýn kiralanan gayrimenkulden yararlanan ortaklarý veya mirasçýlarý sözleþmeye ve kanuna uyduklarý sürece kira sözleþmesini sürdürebilir.



Alýntýdýr : http://www.milliyetemlak.com/dergi/kira-kontrati-bittikten-sonra-kiraci-ne-kadar-sure-oturabilir/


#