Emlak ve Vergi Masraflarý
Emlak ve Vergi Masraflarý Hakkýnda Detaylý Araþtýrma Bilgileri , Göz Gezdirmenizde, Bilgi Edinmenizde Fayda Var.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
13 Nisan 2015 04:00
14585 kere okundu.
Emlak ve Vergi Masraflarý
Emlak ve Vergi Masraflarý Hakkýnda Detaylý Araþtýrma Bilgileri , Göz Gezdirmenizde, Bilgi Edinmenizde Fayda Var.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
13 Nisan 2015 04:00
14585 kere okundu.

Tapu Harcý
Tapu Harcý, konutun emlak vergisi deðerinden az olmamak üzere, alým satým sýrasýnda oluþan
gerçek satýþ bedeli üzerinden, binde 5´er oranýnda alýcý ve satýcý tarafýndan ayrý ayrý ödenir
(30/06/2009 tarihine kadar geçerlidir).

 

Emlak Vergisi
Konutlarda "Emlak Vergisi" oraný binde 2´dir. Ayrýca "Emlak Vergisi" tutarlarý üzerinden yüzde 10 da, “Taþýnmaz Kültür Varlýklarýnýn Korunmasýna Katký Payý” ödenmektedir. Konutun satýldýðý yýlýn "Emlak Vergisi" satan kiþi tarafýndan ödenir. Ancak satýn aldýðýnýz ev için ‘satýþýn yapýldýðý yýlýn sonuna kadar´ ilgili belediyeye "Emlak Vergisi Beyannamesi" vermeniz gerekmektedir. Alacaðýnýz evin, satýldýðý yýl ve geçmiþ yýllara ait ödenmemiþ "Emlak Vergisi"nden alýcý ve satýcý müteselsilen yani, zincirleme sorumludurlar. (Yani, yeni alýnan evin birikmiþ emlak vergisi borcu, yeni sahibinden alýnabilmektedir. Bu yüzden konutun geçmiþ yýllara ait ödenmemiþ "Emlak Vergisi" borcu olup olmadýðýný öðrenmenizde fayda var. Eski ödemeleri Vergi Dairesi´nden kontrol edebilir yada satan kiþinin makbuzlarýný kontrol ederek fotokopilerini alýp saklayabilmektedir.)

 

Çevre Temizlik Vergisi
"Çevre Temizlik Vergisi" su tüketim miktarý esas alýnmak suretiyle metreküp baþýna, 2008 yýlý için, Büyükþehir Belediyelerinde 18YKr, diðer belediyelerde 15YKr olarak hesaplanýr. Hesaplanan "Çevre Temizlik Vergisi" konutlar için su faturasý ile tahsil edilir. Çevre temizlik vergisi mükellefiyeti mülkün satýn alýndýðý tarihten itibaren baþlamaktadýr.

 

Gelir Vergisi
Konutun satýþ bedeli ile maliyet bedeli arasýndaki fark (elden çýkarma dolayýsýyla yapýlan ve satýcýnýn uhdesinde kalan giderler ve ödenen vergi ve harçlar da bulunan deðerden çýkartýlacaktýr) "Deðer Artýþ Kazancý" olarak vergilendirilmektedir. Eðer konut, satýn alýndýktan 5 yýl sonra satýlýrsa "Deðer Artýþ Kazancý" vergisinden muaftýr. 2008 yýlýnda, konutun satýþýndan elde edilen gelirlerin 6 bin 800 TL´si "Gelir Vergisi"nden muaftýr. Bu tutarýn üzerinde oluþan kazançlar ise, aþan tutara göre yüzde 15-35 oranlarýnda vergilendirilmektedir.

 

Katma Deðer Vergisi
Ýnþaattan alýnan konutlarda net alanýn 150 metrakareye kadar olmasý halinde yüzde1, 150 metrekareyi aþmasý durumunda ise yüzde 18 KDV uygulanmaktadýr. (Bu uygulama ikinci el evlerin alým - satýmlarýnda geçerli deðildir.)

 

Kira Vergisi
Gelir Vergisi Kanunu gereði, konutlarýn kiraya verilmesinden elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradý” olarak adlandýrýlýr ve belli koþullarda gelir vergisine tabi tutulurlar.
Bir takvim yýlý içinde elde ettikleri kira geliri, istisna tutarýný (2 bin 400 TL) aþanlar, aþan tutarý beyan etmekle yükümlüdürler.
Gayrimenkul sermaye iradýnda safi iradýn saptanmasý için, kira gelirlerinden indirilecek giderler konusunda seçilebilecek iki yöntem vardýr.
• Gerçek Gider Yöntem
• Götürü Gider Yöntemi: Önce yýllýk toplam kira gelirinden 2 bin 400 TL´lik istisna, sonra "yüzde 25 götürü gider" düþülür.

Kalan tutar üzerinden, tutara göre yüzde 15-35 oranlarýnda gelir vergisi ödenir.

Kynk : hurriyetemlak.com


#