Çekilen Konut Kredisini Boþandýktan Sonra Kim Öder?
Boþanmak duygusal olarak zor bir karar ve süreçtir. Bir yandan alýþtýðýnýz bir yaþamý geride býrakmanýz, bir yandan da yeni bir hayata adým atmanýz gerekir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
02 Haziran 2017 11:11
18725 kere okundu.
Çekilen Konut Kredisini Boþandýktan Sonra Kim Öder?
Boþanmak duygusal olarak zor bir karar ve süreçtir. Bir yandan alýþtýðýnýz bir yaþamý geride býrakmanýz, bir yandan da yeni bir hayata adým atmanýz gerekir.
Kategori : Gayrimenkul Rehberi
02 Haziran 2017 11:11
18725 kere okundu.

Boþanmak duygusal olarak zor bir karar ve süreçtir. Bir yandan alýþtýðýnýz bir yaþamý geride býrakmanýz, bir yandan da yeni bir hayata adým atmanýz gerekir. Ama duygusal açýdan yükünüz ne kadar fazla olursa olsun bazý maddi konularý açýða kavuþturmanýz da þart. Bunlarýn baþýnda, çekilen konut kredisi borçlarý ve tabii ki o krediyle satýn alýnan ev gelir.

Evlenince Hayat Ne Kadar Müþterek?

boþanan çiftlerin konut kredisi

Evlilik, sevdiðiniz insanla ayný evi, ayný anýlarý paylaþmak, baþka bir deyiþle onunla müþterek, yani ortak bir hayat kurmaktýr. Ýyi giden evliliklerde bu müþterek hayat gerçekten de büyük bir huzur ve mutluluk kaynaðýdýr. Elbette kimse boþanmak için evlenmez. Fakat bazý evlilikler biter ve geriye çocuklar, anýlar, eþyalar ve borçlar kalýr.

Birçok kiþinin düþündüðünün aksine finansal açýdan evlilik tamamen müþterek bir hayatý þart koþmaz. Taraflarýn evlenmeden önce satýn aldýklarý taþýnmazlar veya edindikleri borçlar evlilikle paylaþýlabilir hale gelmez. Ayný þekilde, taraflardan birinin anne babasýnýn kiþisel olarak hediye edeceði veya miras býrakacaðý taþýnmazlar da eþler arasýndaki ortaklýk kapsamýna girmez.

Mal Ayrýlýðý Rejimi ve Edinilmiþ Mallara Katýlma Rejimi Nedir?

Mal ve borç paylaþýmý konusunda, hukuki olarak iki terimle karþýlaþýrsýnýz: “Mal Ayrýlýðý Rejimi” evliliði sona erdiren boþanma ve ölüm gibi durumlarda taraflarýn sahip olduklarý mallarý nasýl paylaþacaðýný düzenler. Buna göre, eþlerin evlendikten önce ve evlendikten sonra edindikleri mallar üzerinde tek baþýna karar verme haklarý vardýr.
“Edinilmiþ Mallara Katýlma Rejimi” ise (eþler aksine bir evlilik sözleþmesi yapmamýþsa) 1 Ocak 2002’den itibaren edinilen mallarý kapsar. Bu rejimde edinilmiþ mal, kiþisel mal ve paylý mal olmak üzere üç mal türü bulunur. Bir malýn kiþisel mal olduðunu kanýtlayamazsanýz o mal edinilmiþ mal sayýlýr, malýn kimin olduðu kanýtlanamýyorsa da o mal paylý mal sayýlýr.

Çekilen Konut Kredisini Boþandýktan Sonra Kim Öder?

Konut kredisi durumunda da süreç genelde þöyle iþler: Eþlerden biri evlenmeden önce tek baþýna kredi çekerek bir konut edindiyse diðer eþin bu borcu paylaþma yükümlülüðü olmadýðý gibi evde hak iddia etme durumu da yoktur. Fakat konut kredisi evlilik sýrasýnda birlikte çekildiyse ve ev birlikte alýndýysa boþanmayla birlikte borç da ev de yarý yarýya paylaþýlýr.

Boþandýktan sonra eþlerden biri evde yaþamaya devam edebilir. Diðer eþ de bu durumu kabul ederse evde yaþayan eþ evin kalan %50 tescilini almalý veya kendine düþen bedelini ödemelidir.

Eþinizin Borcundan Sorumlu Musunuz?

boþanan çift kredisi

Konut kredisi çekilirken eþler birbirine kefil olduysa borcunu ödeyemeyen eþin borcu diðer eþten istenebilir. Mal Ayrýlýðý Sözleþmesi yapmýþ olsanýz bile burada dikkat etmeniz gereken nokta eþ muvafakatnamesi.

1 Ocak 2002’ta getirilen eþ muvafakatnamesi þartýna göre, eþlerden biri konut kredisi çekerken, diðer eþin kefil olmasýný isterken, konut alýp satarken veya ipoteðe verirken eþlerinin rýzasýný aldýðýna dair bu belgeyi sunmak zorunda. Bu iþlemlerden herhangi biri imzaladýðýnýz bir muvafakatname olmadan gerçekleþtiriþmiþse eþinize dava açarak bunlarý geçersiz hale getirebilirsiniz.

 

alýntýdýr : http://www.milliyetemlak.com/dergi/cekilen-konut-kredisini-bosandiktan-sonra-kim-oder/


#