6 soruda altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası
Ziraat Bankası Finansal Piyasalar Bölüm Başkanı Bilge Levent, altın tahvili hakkında bilinmeyenleri BloombergHT’ye anlattı.
Kategori : Sektörden Haberler
04 Ekim 2017 13:29
24263 kere okundu.
6 soruda altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası
Ziraat Bankası Finansal Piyasalar Bölüm Başkanı Bilge Levent, altın tahvili hakkında bilinmeyenleri BloombergHT’ye anlattı.
Kategori : Sektörden Haberler
04 Ekim 2017 13:29
24263 kere okundu.

Ziraat Bankası Finansal Piyasalar Bölüm Başkanı Bilge Levent, altın tahvili hakkında bilinmeyenleri BloombergHT’ye anlattı.

Hükümetin yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak için başlattığı altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası programı için talep toplama dönemi 2 Ekim başladı.

Hazine Müsteşarlığı ve hane halkı arasında aracı görevi yapacak Ziraat Bankası’nın Finansal Piyasalar Bölüm Başkanı Bilge Levent, süreci BloombergHT canlı yayınında değerlendirdi.

1. YASTIK ALTINDA NE KADAR ALTIN VAR?

“Tahmini rakamlar yaklaşık 2 bin 200 ton civarında. Bu, yaklaşık 100 milyar dolara denk geliyor.  Biz bankalar olarak bir süredir yastık altındaki altınları ekonomiye kazandırmak için faaliyetler gösteriyorduk. Ama bugüne kadar Hazine Müsteşarlığı’nın bir yatırım aracı olarak sunduğu herhangi bir ürün yoktu. Bu, bireysel yatırımcılar için gelmiş, çok yeni bir ürün. Yeni uygulamayla ekonomiye çok daha hızlı bir ekonomiye kazanım olacağını bekliyoruz. ”

2. ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI NEDİR?

“Hazine Müsteşarlığı, sadece bireysel yatırımcılara satılmak üzere altın tahvilini iki ürün olarak sunuyor: Altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası.

Faizli bir getiri elde etmek isteyen yatırımcı için uygun olan altın tahvili, iki yıl vadeli bir ürün. Altı  ayda bir kupon faizi ödüyor. Altı aylık dönemsel oranı yüzde 1,20, senelik 2,40 getirisi var ve faiz ödüyor.

Altına dayalı kira sertifikası ise faiz getirisi elde etmek istemeyen müşteriler için. Gayrimenkul alım satımına dayalı ve buradan elde edilen kira gelirlerinin kira sertifikası sahiplerine dağıtımı çerçevesinde oluşan bir gelir paylaşımı.”

3. SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

“Şu an itibariyle Hazine Müsteşarlığı ile birlikte dört haftalık bir program yayınladık. Tek aracı banka Ziraat Bankası. Şu an bir haftalık talep topluyoruz. 2 ila 6 Ekim’de müşterilerimizin başvurularını kabul ediyoruz. Ayın 11’inde Hazine Müsteşarlığı gelen talep doğrultusunda tüm talebi karşılayacak şekilde altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ilk ihracını yapacak.

Gelecek hafta biz yine talep topluyor olacağız. Dört hafta boyunca her hafta talep toplanacak ve çarşamba günleri ihraç gerçekleştirilecek.”

4. HANGİ ALTINLAR KABUL EDİLECEK?

“22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. Bunlar, çeyreklik, yarımlık, birlik, 2 buçukluk, beşlik ziynet ve sikke altınlar, bilezik ve kolyeler ile külçeler. Reşat altınları kabul etmiyoruz. Ayrıca üzerinde değerli değersiz taşlar varsa bu bilezik, kolye gibi altınları da kabul etmiyoruz.

Müşterilerimiz bireysel olarak bunları şubelerimize getiriyorlar. Rafineri uzmanlarımız tek tek bu altınların değerlemesini yapıyor ve bütün bu altınlar kendi saflığı derecesinde, herhangi bir iskontoya uğramadan kabul ediliyor.  Bahsettiğimiz ziynet ve sikke altınlar adet olarak kabul ediliyor.

Rafineri uzmanı müşterilerimize ‘Senin altınlarının değeri bu kadar’ diyerek bilgi veriyor. Bunun karşılığında müşterilerimiz, altınları tahvil ya da kira sertifikası olarak kullanmayı kabul ederse, 24 ayar yani has altın karşılığı altın mevduat hesaplarına talep olarak kabul ediyoruz.

Minimum kabul edilen bir altın tutarı. Nakit para kabul edilmiyor. Sadece yastık altındaki hurda altınlar.”

5. ALTIN HANGİ FİYATTAN ALINIP SATILACAK?

“Talepte gram olarak altın hesaplarına kaydediyoruz. Örneğin müşterinin talebi 100 gramsa vadesiz altın mevduatına 100 gram olarak kaydediyoruz ve tahvil ihracına konu olan tahvil adedi 100 bin olacak. Yani 1 gram altın bin adet tahvil şeklinde. Geri alımlarda biz Ziraat Bankası olarak sürekli fiyat ilan ediyor olacağız. Zaten hâlihazırda altın mevduat hesaplarımız için alım-satımları ilan ediyoruz. Bu fiyatları kullanarak müşterilerimizden geri alış fiyatı ilan ediyor olacağız.

Ama ilk üç ayda yapacağımız geri alımlar, Müsteşarlık’ın açıkladığı çerçevede yüzde 1,5 iskontolu fiyatla alınıyor olacak. Üçüncü aydan sonra yapacağımız geri alımlar iskontosuz olacak. Geri alışlarda da TL bedelini ödeyeceğiz.

Kira sertifikasında her altı ayda bir kuponunu alacak. İlk altı ayda yüzde 1,20 getiri ya da kira gelirini alıyor olacak. Ve bunu da Türk Lirası karşılığıyla ödüyor olacağız. Vade sonuna geldiğimizde müşterilerimiz, yine kupon ya da kira gelirini Türk Lirası olarak tahsil edecek. Ama vadeden bir hafta önce Hazine’nin fiziki altın talep etme dönemi olarak açıkladığı tarihler arasında şubelerimize başvuracak. “Fiziki altın istiyorum” şeklinde talebi olan müşterilerimize darphane tarafından basılmış çeyrek ya da bir kilogramlık külçe altın şeklinde  fiziki teslimat vade tarihinden sonra yapacağız. Fiziki altın istemeyen müşteriler için de kayden ilk başta açtığımız vadesiz altın mevduatı hesaplarına gram olarak kaydedeceğiz.”

6. VERGİSİ NE KADAR?

“Mevduat, vadesine göre değişmekle birlikte gelir üzerinden yüzde 10 ila 18 vergiye tâbi. Bu tahvil ve kira sertifikasına özel olarak, Bakanlar Kurulu kararıyla, vergi oranı yüzde 0 olarak belirlenmiş durumda.

Bu üründe bankacılık sisteminden ayrı olarak bir de devlet güvencesi söz konusu. Açılan hesaplara herhangi bir bankacılık işlem komisyonu ya da hizmet bedeli almayacağız.”

Business HT